dilluns, 6 de juny del 2011

Onzena Sessió: Activitat XTEC


En classe de desenvolupament socioemocional a la primera infància, el nostre professor i guia ens ha descobert una pàgina de gran utilitat per la nostra futura tasca docent. Aquesta té un gran ventall d’activitats que abracen des de les primeres etapes educatives i vitals (educació infantil) fins a les últimes etapes de l’educació secundària obligatòria. La finalitat de totes aquestes es treballar la convivència dels infants escolaritzats en l’etapa obligatòria, encara que segons el moment maduratiu es centren més en uns aspectes o altres. Per entendre millor l’estructura d’aquesta, he realitzat un mapa conceptual amb l’organització de la pàgina web, que a més a més explicarem.
Aquesta pàgina es divideix en dos apartats:


El primer subapartat engloba les activitats i recursos dirigits a les etapes d’ educació infantil i d’educació primària. Aquestes activitats estan dividides en cicles. Els objectius específics a treballar són a la competència Social, la comunicació, les emocions, l’acollida, l’ inclusió, la cultura de la pau i mediació. Totes aquests aspectes són factors que intervenen en la convivència i treballar-los a través de metodologies distintes i variades promou el desenvolupament equilibrat dels distints tipus d’intel•ligències (Brunner).



El segon subapartat està compost per cinc caixes de recursos per treballar en la última fase d’educació obligatòria. Aquestes estan dividides en les temàtiques següents:
- Comunicació: potenciar les habilitats de comunicació, treballa reines que facilitin un adequat establiment d’una comunicació enriquidora, fomentada en l’escolta, l’assertivitat i l’ interès per l’altre persona.
- Emocions: conèixer, comprendre i valorar els sentiments i emocions dels altres com a un bon principi per canviar actituds irreconciliables. Treballar l’autoregulació.
- Mediació: treballen per formar-se com a mediadors per ajudar a resoldre conflictes a través de la negociació per part de les persones implicades
- Metodologia: aprendre a treballar amb diferents metodologies per desenvolupar les distintes intel•ligències dels infants
- Tutoria: en aquestes activitats es treballa el conflicte, la comunicació, les emocions, l’empatia, l’assertivitat, les normes, el treball cooperatiu, l’autoavaluació, la responsabilitat, el compromís i els prejudicis.

L’activitat que he triat de la pàgina http://www9.xtec.cat/web/projectes/196 ha estat l’anomenada “Avui anem d’assemblea”. He triat aquesta activitat perquè opino que amb un sol exercici es treballen molts aspectes que resulten fonamentals a sobretot en l’etapa d’educació infantil.


Quins aspectes volem treballar amb aquesta activitat?
Els aspectes que treballarem en aquesta activitat són diversos. En primera instància pretenem inculcar:
- L’ importància d’observar als altres,
- Aprendre a escoltar als altres
- Expressar-se de manera oral
- Respectar els torns de paraula a través dels de les rutines diàries i el diàleg (formats d’interacció).
- Treballar l’empatia a través de posar-se en el punt de vista dels altres, fer-los reflexionar sobre els sentiments que sentiran els altres en una situació concreta.
- Treballar la descentració i prendre distància de les emocions a través del dibuix, en el qual podran representar que han sentit, que han pensat.
- Fomentar el valor de la solidaritat, la col•laboració..
- Fomentar i instaurar el debat, el diàleg, la llibertat d’expressió i el respecte com a elements claus i vitals en la quotidianitat dels infants.


Així doncs, el diàleg resulta un bon recurs per iniciar als infants en el treball per projectes ja que a través d’aquests manifestaran els seus gusts, interessos necessitats, temors... Un altre aspecte que treballarem serà la descentració i la presa de distància dels sentiments a través del dibuix i la reflexió sobre les idees que en la seva opinió li han paregut més importants. A més a més treballarem la formació d’una opinió crítica
En què consisteix: aquesta és una activitats de la qual veiem que a l’etapa (sobretot al segon cicle) d’infantil esta mitjanament assentada. Aquesta és l’assemblea. Aquesta però introdueix una sèrie de variacions de la que es sol realitzar habitualment.


Aquesta consisteix en:
1) Posarem l’alumnat en cercle formant una assemblea.
2) Col•locarem un tros de paper d’embalar al mig del cercle, per anar anotat o fer dibuixos sobre les bones idees que vagin sorgint durant l’assemblea.
3) El mestra o la mestra o bé l’alumnat proposaran un tema per debatre.
4) Avui us proposarem: ser un bon amic o amiga.
5) Debatrem, argumentarem, explicarem... que vol dir ser un bon amic o amiga.
6) Cada aportació consensuada pel grup, l’escriurem i/o dibuixarem en el paper d’embalar com a conclusió del treball realitzat.
7) En acabar la sessió cadascú farà un dibuix que expressi alguna de les qüestions que hagueu parlat durant l’assemblea.
8) Avaluació personal.


A més a més, ens proposa un guió pel mestre de manera que puguem conduir el debat per tal de treballar els objectius que ens hem proposat i per dinamitzar-lo, de manera que tots els infant mantinguin l’interès per participar en la conversa del grup classe. La proposta és la següent:


“Segur que tots i totes teniu algun amic o amiga...
1. Aixequeu la mà per dir-me el nombre d’amics o amigues que teniu
2. Tots els vostres amics o amigues estan a l’escola?
3. Fa temps que teniu aquestes amistats?
4. Què és el que més bé us fa sentir tenir aquests amics o amigues?
5. Sempre us sentiu bé amb ells o elles?
6. Quines coses bones fem amb els nostres amics o amigues?
7. Què diríeu que fa un bon amic o amiga?
8. Què diríeu que fa per vosaltres?
9. Tots els teus amics o amigues són amics o amigues entre ells?
10. Què passa si un amic teu s’enfada amb un altra amic teu, que pots fer?
11. Quan t’enfades tu amb un amic o amiga, què fas? Com et sents?
12. Què necessitem per tornar a ser amics o amigues? En hi ha prou en demanar disculpes?
13. Quines coses podem fer pels amics o amigues?
14. Quines coses no li podem fer mai un amic o una amiga i a ningú?
15. Què penses tu sobre l’amistat?
16. Penseu una cosa agradable que li podeu dir avui a una amic o amiga vostra.”

Què necessites per a dur-la a terme: l ’aspecte positiu d’aquestes activitats és que realment no es necessita gairebé cap material a banda de la presència i participació dels infants, ja que realment és l’element més important per aconseguir els objectius desitjats. Però en el cas de l’activitat que he escollit sols es necessita uns llapis i uns papers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada